Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020

Χαιρετισμός Προέδρου

Print Friendly, PDF & Email
05/07/2002

 

osye-15

Αγαπητοί συνάδελφοι,

μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Επιμελητηρίων Ελλάδος πήρε την πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο εδώ του Επιμελητηρίου και τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, να διοργανώσει εδώ το 15ο ετήσιο τακτικό Συνέδριό της.
Η επιλογή του χώρου αυτού δεν έγινε τυχαία. Είναι αποτέλεσμα πολλών παραμέτρων και συνισταμένων. Η σημαντικότερη απ’ όλες αυτές –και είναι ιεραρχικά έτσι- η διάθεση του Προέδρου της Διοικη-τικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας και βεβαίως των συναδέλφων που υπηρετούν εδώ, να φιλοξενήσουν τις εργασίες μας.
Η διάθεση δεν ήταν απλώς μια έκφραση επιθυμίας, αλλά ήταν βαθύτατα ειλικρινής και βεβαίως αρκετές φορές η πρόσκληση είχε γίνει με επιτακτικό τρόπο και το αποτέλεσμα της φιλοξενίας φαίνεται καθημερινά, δηλαδή ως ένδειξη της διάθεσης αυτής.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο Βασίλης ο Λώλος, ο οποίος επανεκλέχθηκε μετά τις τελευταίες εκλογές μ’ ένα συντριπτικό ποσοστό 75%, έχει κάνει σημαντικά βήματα για να αναδείξει τον ρόλο του Επιμελητηρίου στην Περιφέρειά του, στην τοπική κοινωνία της Θεσπρωτίας, της Ηγουμενίτσας, της Ηπείρου και μπορώ να πω και σε πανελλαδικό επίπεδο. Η παρουσία του και στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων είναι καταλυτική. Έχει λόγο και άποψη. Η παρουσία του στη Θεσπρωτία με προσωπικό μόνο δύο-τρία άτομα. Με τρία άτομα, δηλαδή είναι αυτά που λέμε μικρά, μικρότατα Επιμελητήρια.
Η παρουσία, όμως, και η δουλειά και η φιλοτιμία του ίδιου, της Διοίκησής του και βεβαίως των συναδέλφων μας έχει καταξιώσει τον ρόλο του Επιμελητηρίου στην περιοχή. Μπορεί και ο ίδιος -και του κάνω μια πάσα και τον προκαλώ- να αναφερθεί στη δραστηριότητα την οποία έχει αναπτύξει το Επιμελητήριο, με στόχο τη συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, σε Εθνικά Προγράμματα, με συμμετοχή με λόγο και άποψη σε όλες τις Συνδιασκέψεις, Ημερίδες, Συνέδρια που διοργανώνονται στη Θεσπρωτία, με διοργάνωση της Έκθεσης Προϊόντων τελευταία πάλι στην Ηγουμενίτσα και βεβαία είχε αγκαλιάσει όλο το νομό.
Αυτή του η δραστηριότητα επιβραβεύτηκε και μετά τις τελευταίες εκλογές. Αυτό δείχνει και αυτός ήταν ένας απ’ τους λόγους και η πρόσκληση πέρα από τη διάθεση συνεργασίας με την Ομοσπονδία -γιατί σα συνεργάτες βλέπουμε τις Διοικήσεις μας, πέρα από τη διάθεση συνεργασίας- αυτός ήταν ένας λόγος που έκανε την πρόσκληση στο Συνέδριό μας. Δηλαδή να μας δώσει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε εμείς την περιοχή και να δώσει στην περιοχή εκείνες τις προϋποθέσεις να μεταφερθούν, δηλαδή από μας, σε όλη την Ελλάδα αυτά τα οποία βλέπουμε εδώ να γίνονται και βεβαίως οι βιοτέχνες συνάδελφοί του να τον καταξιώσουν στον χώρο.
Μια άλλη παράμετρος είναι η δικιά μας θέληση, της Ομοσπονδίας, δηλαδή, των Υπαλλήλων των Επιμελητηρίων, η οποία τον τελευταίο καιρό έχει βάλει στο πρόγραμμά της και έχει υλοποιήσει την αποκέντρωση. Τα Επιμελητήρια είναι αποκεντρωμένα και λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα.
Εμείς, λοιπόν, δε θα μπορούσαμε και δε θα έπρεπε να καταναλώσουμε όλη μας τη δράση και την ενέργεια για τη διοργάνωση Σεμιναρίων και Συνεδρίων στην Αθήνα. Το έχουμε κάνει πράξη και γι’ αυτό μας έχουν φιλοξενήσει και άλλες περιοχές και άλλα Επιμελητήρια.
Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι για να επαναπροσδιορίσουμε τα θέματα του επιμελητηριακού θεσμού. Κύριε Πρόεδρε, είναι γνωστό σε όλους μας ότι η κοινωνία σήμερα αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Ο ανταγωνισμός είναι το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής μας κοινωνίας. Τα Επιμελητήρια είναι ανάγκη να προσαρμοστούν στα καινούρια δεδομένα.
Η εισαγωγή των υπολογιστών, η διεθνοποίηση, η κατάργηση των συνόρων δεν μπορούν να προτρέψουν εμάς να είμαστε κλεισμένοι και να λειτουργούμε με προστατευτικές λογικές. Και επειδή τα Επιμελητήρια αφουγκράζονται, κατά κύριο λόγο, τον επιχειρηματικό κόσμο, θα πρέπει να προσαρμοστούν όσο το δυνατό γρηγορότερα στις καινούριες συνθήκες, για να μην έχουμε φαινόμενα να παραγκωνιστούν από τον έντονο ανταγωνισμό. Αυτός είναι ένας προβληματισμός, ο οποίος θα αναπτυχθεί και στη συνέχεια του Συνεδρίου μας.
Εμείς επιλέξαμε σήμερα εδώ, να συζητήσουμε και τέτοια θέματα, πέρα από τα δικά μας, τα στενά συνδικαλιστικά που αφορούν το ασφαλιστικό μας, που αφορούν τις συλλογικές μας διαπραγματεύσεις, που αφορούν το Ταμείο Πρόνοιας, την πολιτική μισθών που ακολουθεί η κυβέρνηση, τα επιδόματά μας και όλα αυτά.
Όμως, επειδή ακριβώς τα Επιμελητήρια είναι ένας θεσμός αποκεντρωμένος, είναι απαραίτητο να δουν τα Επιμελητήρια, σε συνεργασία -και το τονίζω αυτό- σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον νέο τους ρόλο. Πέρα από αυτά που κι εμείς γνωρίζουμε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού είναι επίσης ένας αποκεντρωμένος θεσμός.
Πρέπει να δούμε τις σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στα Επιμελητήρια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να οριοθετήσουμε τις αρμοδιότητές μας, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος ο ένας να επεμβαίνει στα χωράφια του άλλου. Θα πρέπει δηλαδή η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να λειτουργήσει για την τοπική της κοινωνία. Ο επιμελητηριακός κόσμος, τα Επιμελητήρια θα πρέπει να λειτουργήσουν για τον επιχειρηματικό κόσμο.
Γιατί το θέτω αυτό και το θέτω από το βήμα σήμερα και ζητάμε να αποτελέσει προβληματισμό όλων των συναδέλφων; Γιατί υπάρχει ο κίνδυνος, τον τελευταίο καιρό, μέσα από τα διάφορα προγράμματα τα οποία βγαίνουν και τα οποία είναι ελεύθερα στην αγορά, να μπλεχτούν οι ρόλοι. Υπάρχει επιθυμία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μπουν και να παίξουν τον ρόλο των Επιμελητηρίων.
Εμείς όμως εδώ θα πρέπει να οριοθετήσουμε την κατάσταση. Και θα πρέπει να αναλάβουν τα Επιμελητήρια μερικές πρωτοβουλίες, ούτως ώστε να προστατεύσουν την επιχειρηματική δράση. Να γίνει γνωστό πλέον ότι μπορεί να συνυπάρξει και το περιβάλλον και η επιχειρηματική δράση. Να γίνει γνωστό ότι μπορεί να λειτουργήσουν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον ιστό της πόλης και βεβαίως να προσφέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού ό,τι καλύτερο μπορεί στην κοινωνία της.
Και να αναφέρω ένα μικρό παράδειγμα, για να γίνει αυτό δυνατό. Οι δικές μας μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα, έτσι κι αλλιώς, ανταγωνισμού. Γιατί δίπλα από ένα μικρό ψιλικατζίδικο, υπάρχει ένα μεγάλο super market.
Και στο super market μπορεί να πουλάει ο επιχειρηματίας από καρφίτσες μέχρι αυτοκίνητα και γκαζάκια -δεν ξέρω αν επιτρέπεται και τσιγάρα, ίσως κι αυτό. Σε ένα ψιλικατζίδικο όμως ο μικρός ο μπακάλης δεν μπορεί να πουλάει γαλακτοκομικά προϊόντα και από την άλλη να πουλάει και καρφίτσες ή στυλό που αυτή η δράση, έτσι κι αλλιώς τώρα, είναι ενιαία.
Αυτό, σαν Επιμελητήρια, πρέπει να βγούμε μπροστά και να το διεκδικήσουμε. Δηλαδή αυτά τα ψιλικατζίδικα να έχουν τη δυνατότητα –μία από τις προτάσεις, γιατί μπορώ να αναφερθώ μετά- να πουλούν, βέβαια τηρώντας τις υγειονομικές διατάξεις, τα προϊόντα τους όπως ακριβώς τα πουλούν και τα super market.
Δεν μπορεί να του απαγορεύεις, επειδή έχει πάρει άδεια για ψιλικατζίδικο και έχει μέσα ένα γκαζάκι ή πέντε γκαζάκια και πουλάει, να πηγαίνει η Αστυνομία να του κάνει μήνυση και ο Δήμος να κλείνει το κατάστημα! Είναι στοιχεία τα οποία αν δεν προστατεύσουν τα Επιμελητήρια αυτή τη δράση, θα έχουν αποτύχει στον ρόλο τους.
Για να αναφερθώ στον 84/84, που οποίο καταργήθηκε τώρα, έχει τροποποιηθεί σχετικά με την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που λειτουργούν στον ιστό της πόλης. Και πρέπει να βγουν τα Επιμελητήρια μπροστά και να προστατεύσουν την επιχειρηματική δράση.
Βεβαίως, να μη γίνουν εκείνοι που θα χαϊδεύουν τα αυτιά των επιχειρηματιών, αλλά να πείσουν και τους επιχειρηματίες να τηρήσουν όλους τους κανόνες υγιεινής, ασφάλειας και περιβαλλοντολογικές και βεβαίως ο Δήμος, η Κοινότητα η Δημοτική να δεχθεί αυτές τις δράσεις στην πόλη της. Δηλαδή είναι απαραίτητο τα Επιμελητήρια να παίξουν ενεργό ρόλο, για να κατοχυρώσουν και τον ρόλο τους στον καθορισμό των χρήσεων γης.
Δε θα προχωρήσω να πω περισσότερα. Έθεσα απλώς μερικούς προβληματισμούς για τα Επιμελητήρια. Γνωρίζω ότι εσείς, κ.Πρόεδρε, ήδη έχετε προχωρήσει στις διαδικασίες πρόσληψης επιπρόσθετου προσωπικού και είστε σε τελικό στάδιο. Έχουμε τη χαρά να έχουμε εδώ τη μέλλουσα συνάδελφο, η οποία έχει βγει από τον πρόσφατο διαγωνισμό τον οποίο έχετε κάνει. Γνωρίζουμε ότι προσπαθείτε και θα προσπαθήσετε και στο μέλλον να ανταποκριθείτε στις προκλήσεις των καιρών και εμείς σαν υπάλληλοι θα είμαστε συμπαραστάτες αυτής της προσπάθειας.
Σαν ενθύμιο του σημερινού μας Συνεδρίου και της φιλοξενίας που παρέχετε στο Επιμελητήριό μας, στο 15ο Συνέδριο, θα σας δώσουμε ένα μικρό δείγμα της δικιάς μας διάθεσης για συνεργασία. Θα σας δώσω και τον λόγο.

Ο Πρόεδρός της Ο.Σ.Υ.Ε.


Μιχάλης Γιάγκας