Κυρία Υπουργέ,
Κύριε Πρόεδρε της Κ.Ε.Ε
Κύριοι Βουλευτές
Κύριοι εκπρόσωποι των κομμάτων
Κύριοι Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Διοικήσεων των Επιμελητηρίων,
Κύριε Πρόεδρε του Ταμείου Πρόνοιας
Αγαπητέ συνάδελφε της ΑΔΕΔΥ
Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι
Αρχίζουμε σήμερα τις εργασίες του 14ο Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Επιμελητηρίων Ελλάδος μιας σχετικά μικρής και νέας Ομοσπονδίας αφού ιδρύθηκε μόλις το 1984 αν και η παρουσία των Επιμελητηρίων στην Ελλάδα έχει ιστορία πλέον των 70 ετών.
Πραγματοποιούμε σήμερα το συνέδριό μας με σημαντική παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, των κομμάτων, και των Επιμελητηρίων και τους ευχαριστούμε – σας ευχαριστούμε για την αποδοχή της πρόσκλησή μας.
Εκλαμβάνουμε την εδώ παρουσία σας όχι μόνο ως προϊόν της συγκυρίας αλλά και ως γεγονός που σημαίνει ότι μερικές φορές δεν έχουν σημασία μόνο τα μεγέθη. Υπολογίζονται κάπου-κάπου οι θέσεις, οι απόψεις, οι προτάσεις, η τεκμηρίωση, ο τρόπος που πολιτεύεσαι που συνδικαλίζεσαι, η παρουσία στα δρώμενα και γενικά η ποιότητα σχέσεων και ιδεών. Και θέλω να πιστεύω ότι η Ο.Σ.Υ.Ε. σε αυτά έχει πάει αρκετά καλά γιατί κατόρθωσε μέσα από την διαρκή παρουσία της και τις θεμελιωμένες παρεμβάσεις σε κάθε χώρο και κέντρο εξουσίας (Υπουργεία, συνελεύσεις Κ.Ε.Ε, Δ.Σ Επιμελητηρίων ) να προωθήσει όχι μόνο τα στενά συνδικαλιστικά προβλήματα αλλά και να αναδείξει θέματα που αφορούν σε όλη την Επιμελητηριακή Οικογένεια.
Αναφέρω την λέξη Οικογένεια γιατί πιστεύω παρά τις κατά καιρούς αντιθέσεις ότι έτσι νοιώθουμε οι Επιμελητηριακοί Υπάλληλοι με τις Διοικήσεις και τα μέλη μας. Έχουμε κοινούς στόχους, την ανάπτυξη του Επιμελητηριακού θεσμού, την παροχή υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των μελών μας. Γινόμαστε τις περισσότερες φορές ένα με το πρόβλημα του βιοτέχνη, του μικροεπαγγελματία, του μικροέμπορα.Πραγματοποιούμε σήμερα το συνέδριό μας εν μέσω κρίσιμων και ανοικτών ζητημάτων για το εργατικό και το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα.
Στο ασφαλιστικό οι πρόσφατες κινητοποιήσεις και η πάνδημη συμμετοχή των εργαζόμενων έδειξαν την διάθεση του συνδικαλιστικού κινήματος να μην δεχθεί την μεταβίβαση της ευθύνης για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων αποκλειστικά στους ασφαλισμένους.
Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις οδηγούνται για μια ακόμη φορά σε αδιέξοδο γιατί ουσιαστικά δεν διεξάγεται διάλογος αλλά αποδοχή ή όχι των θέσεων της κυβέρνησης.
Εκτός των γενικότερων Δημοσιοϋπαλληλικών προβλημάτων οι Επιμελητηριακοί υπάλληλοι έχουν τα δικά τους εξειδικευμένα προβλήματα που ζητούν την λύση τους.
Επιμελητηριακή Νομοθεσία: Μετά από 9 χρόνια εφαρμογής του Επιμελητηριακού νόμου 2081/92 είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες που προκύπτουν από ασάφειες και παραλήψεις του νόμου. Τώρα έχουμε την συσσωρευμένη πείρα και μπορούμε με βεβαιότητα να διορθώσουμε τις ατέλειες. Πρέπει όμως σε όλους να γίνει σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε την αλλοίωση του πνεύματος του συντάξαντος νομοθέτη και τον περιορισμό της οικονομικής αυτοδυναμίας και της σχετικής διοικητικής αυτοτέλειας που έχει καθιερώσει ο ισχύων νόμος, αντιθέτως θα επιδιώξουμε διεύρυνση αυτής.
Η Ο.Σ.Υ.Ε σκοπεύει να αναλάβει την πρωτοβουλία σε συνεργασία με την Κ.Ε.Ε, τα Επιμελητήρια, το Υπουργείο Ανάπτυξης και τα Ευρωπαϊκά Επιμελητήρια να διοργανώσει συνέδριο με θέμα τον ρόλο των Επιμελητηρίων στις σημερινές οικονομικές συνθήκες τα πορίσματα του οποίου θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο στα χέρια μας. Εμπορικό Μητρώο: Πάγιο αίτημα των εμπλεκομένων με τα Επιμελητήρια είναι η τήρηση του Εμπορικού Μητρώου από αυτά γιατί :
Είναι κατ εξοχήν αρμόδια και φυσικοί φορείς των επιτηδευματιών.
Διαθέτουν πλήρη υλικοτεχνική υποδομή και μηχανογράφηση των υπηρεσιών τους. Χρησιμοποιούν την σύγχρονη τεχνολογία των Η/Υ όπου τηρούνται με ακρίβεια, αξιοπιστία και διαφάνεια τα μητρώα των επωνυμιών τα οποία είναι περισσότερα από όσα προβλέπει το σχέδιο του Εμπορικού κώδικα ενώ μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους να ανταλλάσσουν και να διασταυρώνουν στοιχεία και να στέλνουν μηχανογραφικά σε κεντρικό Η/Υ όπου θα τηρείται το Γενικό Εμπορικό Μητρώο τα επι μέρους Μητρώα. Διαθέτουν εμπειρία και εξειδικευμένο προσωπικό στην αντιμετώπιση πρακτικών και νομικών θεμάτων. Όλοι σχεδόν οι υπάλληλοι χρησιμοποιούν τους Η/Υ γεγονός που δεν παρατηρείται σε κανένα από τους άλλους φορείς που διεκδικούν το Εμπορικό Μητρώο (Δεν Διεκδικούν) Είναι ΝΠΔΔ και κατ εξοχήν αποκεντρωμένοι και αντιγραφειοκρατικοί οργανισμοί. Δεν θα υπάρξει το ελάχιστο κόστος για το κράτος.
Πάνω από όλα αυτά είναι η θέληση των υπαλλήλων και των διοικήσεων να αναλάβουν αυτή την αρμοδιότητα και να ανταποκριθούν στην πρόκληση.
Η ΟΣΥΕ πραγματοποίησε δύο ημερίδες για το πρόβλημα αυτό. Το ανέδειξε και πλέον έχει γίνει αιχμιακό ζήτημα. Πρόσφατα ο Υπουργός κος Χριστοδουλάκης δεσμεύτηκε για τον ρόλο που θα παίξουν τα επιμελητήρια στην υπόθεση αυτή. Επιζητούμε συμμετοχή στις εξελίξεις. Αγρυπνούμε και αναμένουμε.
Ταμείο Πρόνοιας: Το εφ’ άπαξ των που λαμβάνουν οι υπάλληλοι των Επιμελητηρίων κατά την συνταξιοδότησή τους υπολείπεται κατά πολύ των Δημοσίων Υπαλλήλων. Το ανώτατο όριο του εφάπαξ για τους υπαλλήλους του δημοσίου (Π.Ε. κατηγορίας με 35 χρόνια) είναι περίπου 15 εκατομ.δρχ., και το αντίστοιχο ποσό για τους υπαλλήλους των Επιμελητηρίων ανέρχεται στα 11.300.000 δρχ. παρά το γεγονός ότι εμείς πληρώνουμε 8.5% έναντι 4% των Δ.Υ. Για να επέλθει εξίσωση πρέπει να αυξήσουμε τα αποθεματικά του Ταμείου. Εκκρεμεί στο υπουργείο Ανάπτυξης αίτημα μας με σύμφωνη γνώμη της Κ.Ε.Ε για ενίσχυση του ταμείου μέσω Κ.Ε.Ε και Ο.Σ.Υ.Ε με ποσοστό 0,5% επί των εισπράξεων από συνδρομές.
Συλλογικές Διαπραγματεύσεις: Ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε το προηγούμενο έτος, είναι μια κατάκτηση των εργαζομένων όμως ο τρόπος που εφαρμόζεται ακυρώνει τα όποια θετικά του στοιχεία για τον λόγο αυτό:Αρνηθήκαμε να υπογράψουμε το πρακτικό Συλλογικών Διαπραγματεύσεων γιατί θεωρήσαμε εμπαιγμό την όλη διαδικασία που χαρακτηρίστηκε από προχειρότητα και άρνηση σε κάθε μας αίτημα.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι άμεσοι φορείς που γνωρίζουν τα θέματα τα οποία απασχολούν τους Επιμελητηριακούς Υπαλλήλους, δηλαδή η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και το Υπουργείο Ανάπτυξης κατέληξαν σε έγγραφη συμφωνία η οποία ακυρώθηκε από παρεμβάσεις άσχετων με τα θέματα υπηρεσιακών παραγόντων άλλων Υπουργείων.Η ΟΣΥΕ εκπροσωπεί τους εργαζόμενους 59 ΝΠΔΔ (Επιμελητηρίων). Θεωρεί ότι συνομιλητής για τα Επιμελητηριακά προβλήματα είναι η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων η οποία εκφράζει τις Διοικήσεις των Επιμελητηρίων καθώς και το Υπουργείο Ανάπτυξης ως εποπτεύουσα Αρχή.Η διεξαγωγή των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων κατά την περίοδο του καλοκαιριού δυσχεραίνει το έργο των εμπλεκομένων στις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και δεν επιτρέπει την ουσιαστική συζήτηση των προβλημάτων.Για τους παραπάνω λόγους και σε ότι αφορά τον Επιμελητηριακό χώρο, ζητούμε όπως: – Oι Συλλογικές Διαπραγματεύσεις να διεξάγονται ανάμεσα στην ΟΣΥΕ, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και το Υπουργείο Ανάπτυξης.
– Η διεξαγωγή τους να μη γίνεται Ιούλιο – Αύγουστο.
– Να δίνεται επαρκής χρόνος προετοιμασίας για κάθε στάδιο.
Μ.Τ.Π.Υ.
Επί των πρόσθετων αμοιβών των υπαλλήλων των Επιμελητηρίων γίνονται κρατήσεις για διάφορα ταμεία χωρίς αυτοί να απολαμβάνουν των παροχών των ταμείων αυτών. Μάλιστα επί των προμηθειών των Επιμελητηρίων γίνεται κράτηση 3% υπερ του Μ.Τ.Π.Υ χωρίς εμείς να είμαστε μέτοχοι. Για τον λόγο αυτό επιδιώκουμε και ζητούμε ή την κατάργηση αυτής της υποχρέωσης και την μεταφορά του ποσοστού αυτού στο δικό μας ταμείο ή να γίνουμε μέτοχοι του ΜΤΠΥ.
Σύσταση Ειδικού Λογαριασμού: Σε όλα σχεδόν τα υπουργεία έχουν καθιερωθεί ειδικοί λογαριασμοί μέσω των οποίων ενισχύονται οι αμοιβές των υπαλλήλων. Ζητούμε την σύσταση ειδικού λογαριασμού ο οποίος θα τροφοδοτείται από κράτηση 1% που θα γίνεται επί των προμηθειών και το ποσό αυτό θα διανέμεται στους Επιμελητηριακούς υπαλλήλους.
Ινστιτούτο Μελετών Μ.Μ.Ε: Η δημιουργία από την Κ.Ε.Ε Ινστιτούτου μελετών Μ.Μ.Ε και εκπαίδευσης για την μελέτη και εκπαίδευση μελών και υπαλλήλων επί γενικών ή ειδικών ζητημάτων που αφορούν την μεταποίηση, το εμπόριο, τις μεταφορές, και τον τουρισμό σε πανελλαδικό επίπεδο.
Γραφεία Τεχνικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων: Δημιουργία και στελέχωση Γραφείων Τεχνικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων με ειδικούς πεπειραμένους επιστήμονες για την υποβοήθηση και πληροφόρηση των ΜΜΕ
Ενίσχυση του ρόλου της Κ.Ε.Ε : Η Αναβάθμιση του ρόλου της Κ.Ε.Ε πρέπει να γίνει μέσα από νέες αρμοδιότητες που θα της δοθούν από την πολιτεία. Αλλά και από την συνειδητοποίηση από την ίδια του έργου που έχει επωμιστεί. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με εξεύρεση νέων πόρων, την δημιουργία της κατάλληλης κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής, την στελέχωση με εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό, και την στήριξη στο ρόλο της από όλα τα Επιμελητήρια. Μια Κ.Ε.Ε με τέτοιες προδιαγραφές μπορεί να αποτελέσει σημαντικός σύμβουλος της πολιτείας και να παρέχει τεχνική και εξειδικευμένη βοήθεια στα Επιμελητήρια.
Συμμετοχή στο Γ’ ΚΠΣ : Τα επιμελητήρια πρέπει να συμμετάσχουν στην υλοποίηση του Γ’ ΚΠΣ παρέχοντας τεχνική υποστήριξη στα μέλη τους με στόχο να αξιοποιήσουν κατά το καλύτερο τρόπο τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρέχονται απαιτείται όμως επεξεργασία προτάσεων και γρήγορες προσαρμογές στα νέα δεδομένα.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης πρέπει να συνεργαστεί με την Επιμελητηριακή κοινότητα στην υλοποίηση των στόχων του για υποβοήθηση των Επιχειρήσεων και σίγουρα θα βγεί κερδισμένο. Υπάρχει ήδη η εμπειρία από την συνεργασία στα προγράμματα για τις Μ.Μ.Ε που υλοποιήθηκαν την προηγούμενη τριετία (Ενδιάμεσοι Φορείς)
Στο πλαίσιο αυτό υπάγονται και τα one stop shop οι υπηρεσίες δηλαδή που θα συσταθούν στις νομαρχίες για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας που έχει αναγγείλει ο Υπουργός Ανάπτυξης. Στην υλοποίηση αυτών των στόχων είναι κατά την άποψή μας απαραίτητη η συνεργασία με τα Επιμελητήρια χωρίς να αποκλείεται κανένας άλλος φορές (π.χ η Τοπική Αυτοδιοίκηση)
Από την μέχρι τώρα αναφορά μου γίνεται σαφές ότι η Ο.Σ.Υ.Ε θέτει ως κυρίαρχα θέματα τα θεσμικά. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Πηγάζει από την αντίληψη πως αναβάθμιση της κοινωνικής και οικονομικής θέσης των Επιμελητηριακών Υπαλλήλων θα προέλθει από την κατοχύρωση, αναγνώριση και αποδοχή του ρόλου των Επιμελητηρίων στον Επιχειρηματικό κόσμο και κατ’ επέκταση στη κοινωνία.
Μία ακόμη σημείωση : Οι επιμελητηριακοί υπάλληλοι και βέβαια το συνδικαλιστικό τους όργανο στην μέχρι τώρα λειτουργία του εφάρμοσε κατά γράμμα το άρθρο 3 του καταστατικού της Ο.Σ.Υ.Ε που λέει «Η Ομοσπονδία είναι ανεξάρτητη από την εκάστοτε κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τις Διοικήσεις των Επιμελητηρίων».
Αυτή θα είναι η πολιτική μας και στο μέλλον.