Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Διαμαρτυρία της Ο.Σ.Υ.Ε προς τον Υπουργό Ανάπτυξης

Print Friendly, PDF & Email
06/02/2009

Αποτέλεσμα εικόνας για υπουργείο ανάπτυξησ

Κύριε Υπουργέ,

Τα επιμελητήρια δεν είναι υπεύθυνα για τυχόν ύπαρξη γραφειοκρατικών και πολύπλοκων διαδικασιών στην ίδρυση των Επιχειρήσεων.  Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιχειρήσεις εξυπηρετούνται ταχύτατα – σε δεκαπέντε το πολύ λεπτά της ώρας – και για το λόγο αυτό δεν έχουν εκφραστεί παράπονα και έχουν καταξιωθεί στην συνείδηση του επιχειρηματικού κόσμου.
Η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και η εξάλειψη των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών είναι ευθύνη της πολιτείας.

Μέρος των θεμάτων αυτών αντιμετωπίζονται με την υλοποίηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου το οποίο ακόμη δεν έχει τεθεί σε λειτουργία – όχι με ευθύνη των επιμελητηρίων- παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τρία (3) χρόνια από την ψήφισή του.
Επίσης με το ίδιο νόμο (3419/2005) προβλέπεται η λειτουργία υπηρεσίας μιας στάσης εντός των επιμελητηρίων.
Τις υπηρεσίες αυτές οφείλει να ενεργοποιήσει ταχύτατα, αλλά όχι πρόχειρα, το Υπουργείο Ανάπτυξης και όχι να αναιρεί το ρόλο των Επιμελητηρίων τα οποία αποτελούν φυσικούς εκφραστές των επιχειρηματιών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της καθυστέρησης στην εφαρμογή του νόμου 3419/2005 αποτελεί και η λειτουργία του Κεντρικού Εποπτικού Συμβουλίου για την εποπτεία της Κεντρικής Υπηρεσίας του Γ.Ε.Μ.Η.
Με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης (Κ1-2022, ΦΕΚ 461/5-11-08) σε εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 3419/2005 που αφορά το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) συγκροτήθηκε το Κεντρικό Εποπτικό Συμβούλιο.
Όμως παρά την παρέλευση τριών μηνών ακόμη δεν έχει συνεδριάσει ούτε μια φορά με αποτέλεσμα όλα τα θέματα που αφορούν στην υλοποίηση του Γ.Ε.Μ.Η να βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Η Ομοσπονδία συλλόγων Υπαλλήλων Επιμελητηρίων εκφράζει:
– Την πλήρη αντίθεσή της στην εξαγγελία σας που υποβαθμίζει τα Επιμελητήρια και αυξάνει την ταλαιπωρία των επιχειρηματιών και
– Διαμαρτύρεται έντονα για την καθυστέρηση υλοποίησης του Εμπορικού Μητρώου με αποτέλεσμα  να ακυρώνεται αυτή η σημαντική αρμοδιότητα των Επιμελητηρίων που αποτέλεσε αίτημα των Επιμελητηριακών Υπαλλήλων, των διοικήσεων των Επιμελητηρίων και ανάγκη του Επιχειρηματικού κόσμου.

Με τιμή
Για το Δ.Σ της Ο.Σ.Υ.Ε