Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023

Δελτίο Τύπου

Print Friendly, PDF & Email
09/12/2015

img_6710

Με μεγάλη επιτυχία, κατά γενική ομολογία, πραγματοποιήθηκε στις 07 Δεκεμβρίου 2015, η 3η Συνδιάσκεψη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Επιμελητηρίων της χώρας, με θέμα  :

«Το Εμπορικό Μητρώο και ο ρόλος των Επιμελητηρίων στο νέο Οικονομικό Περιβάλλον»,

η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή και αιτία την εκφρασμένη βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού να προχωρήσει άμεσα σε τροποποίηση της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας.

   Εξαιρετικά μεγάλος αριθμός μελών της Επιμελητηριακής κοινότητας –Πρόεδροι, μέλη Δ.Σ. και στελέχη Επιμελητηρίων από όλη τη χώρα – παρακολούθησαν τις εργασίες της Συνδιάσκεψης, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν : ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κος Βασίλης Λεβέντης, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ., κος Κων/νος Κατσίκης και  ο εκπρόσωπος Συνδικαλιστικού της Ν.Δ., κος Κ. Μενύχτας, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε διεξοδικά ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, κος Α. Παπαδεράκης.

    Ο κος Γενικός συνεχάρη και επαίνεσε της ΟΣΥΕ για την πρωτοβουλία της και αναφέρθηκε στην Ομάδα Εργασίας που συστήθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, με αντικείμενο την τροποποίηση της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας. Προσδιόρισε τους τέσσερεις άξονες  επί των οποίων θα γίνει η αναβάθμιση του ρόλου των Επιμελητηρίων και  τόνισε, ότι είναι διαθέσιμος για διάλογο ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Καταλήγοντας, τόνισε, ότι τα Επιμελητήρια θα στηριχθούν ώστε να προσαρμοστούν στις νέες οικονομικές συνθήκες.

    Σημαντική και ουσιαστική ήταν η παρουσία της αντιπροσωπείας από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Στουτγάρδης, που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της ΟΣΥΕ. Εκτενή αναφορά με παρουσίαση γραφημάτων για την λειτουργία του γερμανικού επιμελητηριακού θεσμού έκανε ο Γενικός Διευθυντής του Επιμελητηρίου, κος Claus Munkwitz.

      Την έναρξη των εργασιών έκανε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κος Μιχάλης Γιάγκας, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο λόγο που έγινε η Συνδιάσκεψη, τόνισε ότι αναλήφθηκε η πρωτοβουλία από την ΟΣΥΕ, προκειμένου να  ανοίξει ένας εποικοδομητικός διάλογος και να τεθεί ο προβληματισμός που θα αναπτυχθεί για την κατεύθυνση, το χαρακτήρα και το εύρος των αλλαγών που θα επιχειρηθεί να γίνει με την τροποποίηση της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας.

    Ο  κος Γιάγκας χαρακτήρισε την πρωτοβουλία  συνεπή με την μέχρι τώρα πορεία και τον ρόλο που διαδραμάτισε η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Επιμελητηρίων και οι Επιμελητηριακοί Υπάλληλοι, στην προάσπιση και πρόοδο του Επιμελητηριακού θεσμού και στην εδραίωσή του στον Επιχειρηματικό κόσμο.

   Ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Στουτγάρδης που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΟΣΥΕ και έδωσαν την δυνατότητα να γνωρίσουμε πώς είναι διαρθρωμένα τα γερμανικά επιμελητήρια, των οποίων το νομικό καθεστώς προσιδιάζει με το δικό μας, ποιες δραστηριότητες ασκούν, τι είδους παρεμβάσεις κάνουν , πώς λειτουργούν.

     Ο Πρόεδρος της ΟΣΥΕ αναφέρθηκε διεξοδικά στο νομικό καθεστώς και το ρόλο των Επιμελητηρίων, στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και κατέληξε λέγοντας ότι επιβάλλεται η συνεργασία Διοικήσεων, εργαζομένων και πολιτείας, ώστε να επιτευχθεί το ποθητό αποτέλεσμα που είναι η ενδυνάμωση του Επιμελητηριακού θεσμού και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

    Την θέση της ΟΣΥΕ για την εξέλιξη των Επιμελητηρίων και την ανάπτυξη του Εμπορικού Μητρώου, τα προβλήματα, την προσαρμογή στο νέο Οικονομικό Περιβάλλον και τις προοπτικές και το επιμελητήριο του μέλλοντος, ανέπτυξε στην εισήγησή του ο κος Ιωάννης Δασκαλόπουλος, μέλος του Δ.Σ. της ΟΣΥΕ, Διευθυντής του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.

     Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνδιάσκεψης παρουσιάσθηκε ένα εκπληκτικό βίντεο με την πορεία της ΟΣΥΕ, από την ίδρυσή της, το 1983, μέχρι σήμερα, με τίτλο: «ΟΣΥΕ-32 χρόνια αγώνες».

    Στην Συνδιάσκεψη παραβρέθηκαν οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων, Βιοτεχνικού Αθήνας, κος Παύλος Ραβάνης, Επαγγελματικού Αθήνας, κος Γ. Χατζηθεοδοσίου, Επαγγελματικού Πειραιά, κος Γ. Μπενέτος και Βιοτεχνικού Πειραιά, κος Α. Μιχάλαρος. Οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αιτωλοακαρνανίας κος Παν. Τσιχριτής και Καρδίτσας κος Ηλίας Αντωνίου και μέλη Δ.Σ των Επιμελητηρίων.  Την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος εκπροσώπησε ο Γεν. Γραμματέας, κος Παν. Αγνιάδης.